Konkurscentralen

Konkurscentralen hjälper företag som har ekonomiska problem och är på väg mot konkurs

Vi har stor erfarenhet av att jobba med de frågor och problem som uppstår när ett företag är på obestånd och riskerar konkurs.

Med vårt kunnande kan vi se till att ert företag om möjligt undviker konkurs, eller så hjälper vi er att genomföra en konkurs och ni kan då känna er trygga att allt går rätt till.

Vad innebär obestånd och konkurs?

Nedan förklarar vi kortfattat vad obestånd och konkurs innebär samt några andra begrepp som är förknippade med detta som:

  • Återvinning
  • Statlig lönegaranti
  • Personligt betalningsansvar
  • Företagsrekonstruktion
  • Ackord
  • Personlig borgen


Obestånd:

När fysiska och juridiska personer inte kan betala sina skulder i tid och det inte bara är tillfälligt, kallas det att man är på obestånd. Om en fordringsägare upptäcker att bolaget är på obestånd eller riskerar att vara det kan man förhandla om en avbetalningsplan, ackord eller ta hjälp av Kronofogden för betalningsföreläggande och utmätning för att få betalt. Man kan även ansöka om konkurs. Företaget kan också på egen hand befara eller konstatera att man är på obestånd och ansöka om konkurs.


Konkurs:

En konkurs innebär att bolaget och verksamheten avvecklas. En förutsättning för att man ska kunna ansöka om konkurs är att företaget är på obestånd. Konkurser regleras av konkurslagen. Den som försätts i konkurs kallas för gäldenär och den som gäldenären har en skuld till kallas för borgenär eller fordringsägare. Både gäldenären och borgenären kan ansöka om konkurs.

Konkursansökan skickas in till tingsrätten som beslutar om bolaget skall försättas i konkurs och utser då en konkursförvaltare. Konkursförvaltarens uppgift är att omhänderta bolagets egendom som då kallas för konkursbo och göra en förteckning över konkursboets tillgångar och skulder. Konkursförvaltaren utreder om delar av verksamheten kan drivas vidare och vad som ska avvecklas. Medel som erhålls från försäljning av tillgångar ska användas till att betala av skulder. En förvaltarberättelse upprättas av konkursförvaltaren där bland annat bokföringens kvalitet bedöms och om det finns grund för skadestånd.


Återvinning:

Om gäldenären har sålt eller fört över tillgångar innan konkursen kan den som fått ta del av detta i vissa fall vara tvungen att betala tillbaka värdet till konkursboet. Det kan handla om till exempel oskäligt hög lön till närstående eller tillgångar som har sålts till ett pris under marknadsvärdet.


Statlig lönegaranti:

Om företaget som försätts i konkurs har anställda kan konkursförvaltaren besluta om statlig lönegaranti. Det innebär att staten genom Länsstyrelsen betalar ut lön till de anställda, upp till ett maxbelopp som motsvarar 4 prisbasbelopp per anställd.


Personligt betalningsansvar:

Du som företräder ett aktiebolag kan bli personligt betalningsansvarig för bolagets skatter och avgifter. För att undvika det är det viktigt att ansöka om konkurs i god tid, då du annars kan anses ha handlat uppsåtligt eller varit grovt oaktsam vilket leder till ett personligt betalningsansvar. Att lämna in en konkursansökan i tid ses som en åtgärd för att avveckla bolaget med hänsyn till borgenärer.


Företagsrekonstruktion:

Som alternativ till konkurs kan gäldenären istället ansöka om företagsrekonstruktion. Det kan vara aktuellt om företaget har ekonomiska problem men förväntas kunna överleva på sikt. Både gäldenär och borgenär kan ansöka om företagsrekonstruktion genom att skicka in en ansökan till tingsrätten, som beslutar om rekonstruktion och utser en rekonstruktör. Rekonstruktören blir rådgivare åt företaget och hjälper till att upprätta en rekonstruktionsplan och undersöker möjligheterna för borgenären att skriva ner sina fordringar gentemot gäldenären, vilket kallas för ackord.


Ackord:

Ackord är en uppgörelse mellan gäldenären och dennes borgenärer och syftar till att gäldenären ska komma ur sitt obestånd. Uppgörelsen innebär att borgenärerna skriver ner sina fordringar till en viss procent av den ursprungliga fordran.


Personlig borgen:

När mindre aktiebolag använder sig av företagslån, företagskrediter, factoring och leasing är det vanligt att det krävs en personlig borgen. Vad som oftast avses heter egentligen proprieborgen och innebär att man som privatperson går in som borgensman för en skuld och blir betalningsskyldig om bolaget inte sköter betalningen av skulden, vilket ofta är fallet vid konkurser.

Hör av er till oss idag för rådgivning och konsultation om ert företag har ekonomiska problem och riskerar konkurs.