Vad är factoring?


En fråga som ofta uppstår när man driver företag är hur man ska finansiera sin verksamhet och sina investeringar, vilket ibland kräver att man tar hjälp av utomstående aktörer för att få tillgång till kapital. Ett vanligt sätt att få in pengar i bolaget är genom så kallad factoring, vilket innebär att man säljer eller belånar sina fakturor hos en bank eller finansinstitut. Det kallas också för fakturakredit. Det är ett alternativ till företagslån, som kan vara svårt att få för mindre och nystartade företag.


Factoring är ett vanligt sätt för företag att öka sin likviditet

När företag skickar kundfakturor så har kunden oftast en viss tid på sig att betala, vanligtvis mellan 10 och 120 dagar. Under den tiden finns inte pengarna tillgängliga i företaget vilket innebär att företagets likviditet kan vara ett problem. När företag använder sig av factoring så säljer eller belånar man de obetalda fakturorna och får in pengarna efter ett par dagar, vilket gör att företaget får bättre likviditet. Det är numera ett vanligt sätt för alla typer av företag att förbättra sin likviditet, men förekommer mer i branscher med långa kredittider som bygg, entreprenad och transport. En annan fördel är att företag som använder sig av factoring slipper en del av det administrativa arbetet kring fakturahanteringen.  


Med eller utan regress

Det finns två tillvägagångssätt när det gäller factoring: Antingen så säljer man sina fakturor till factoringbolaget, vilket kallas för fakturaköp, eller så belånar man dem. Vid fakturaköp tar factoringbolaget över ägandeskapet av fakturorna, vid belåning utgör fakturorna istället säkerhet för ett lån, som brukar vara mellan 70 och 80 procent. Resterande belopp kommer in när kunderna betalar fakturorna.

När det kommer till att fakturaköp, som är det vanligaste alternativet idag, så finns det två val: Med eller utan regress. Säljer man sina fakturor med regress innebär det att man behåller den finansiella risken om fakturorna inte betalas. Då måste du köpa tillbaka fakturorna från factoringbolaget. Säljer man utan regress tar factoringbolaget över den finansiella risken och kan inte sälja tillbaka fakturorna. Att sälja sina fakturor utan regress är något dyrare då factoringbolaget tar en större risk.

Kostnaden för factoring brukar vara några procent i avgift samt eventuella hanterings- och fakturaavgifter. Det finns många factoringbolag på marknaden så det lönar sig att jämföra vilka som har lägst avgifter. En annan aspekt att tänka på är hur factoringbolaget hanterar kunderna, vars betalning de tar hand om. Att använda sig factoring borde inte vara några problem oavsett hur många fakturor man har och storleken på dem.