Risker med de tillfälliga skatteanstånden


I samband med pandemin beviljades tillfälliga skatteanstånd till totalt 152,9 miljarder kronor och i september 2023 fanns det 46,1 miljarder kronor i utestående skatteanstånd. Tillfälliga skatteanstånd är vanligast bland företag som är verksamma inom hotell- och restaurang, handel och bygg. Företag som har beviljats tillfälliga skatteanstånd har betydligt lägre soliditet och vinstmarginal än företag som inte har fått anstånd och skillnaderna ökar efter pandemin. Av detta kan man konstatera att företag som har blivit beviljade tillfälliga skatteanstånd är mindre välmående än företag utan dessa anstånd, vilket också statistiken visar när det gäller konkurser där företag med anstånd har betydligt högre risk för konkurs.


Lågkonkjunkturen riskerar att förvärras

Återbetalningstakten för de tillfälliga skatteanstånden är oroväckande låg. Efter tre år har 33 procent av alla tillfälliga skatteanstånd inom hotell- och restaurangbranschen inte återbetalats och enligt prognos riskerar totalt 14 miljarder kronor att inte återbetalas med nuvarande återbetalningstakt. Risken är stor att antalet konkurser ökar bland företag som har fått tillfälliga skatteanstånd eftersom dessa företag inte är lika livskraftiga som andra företag. En följd av detta är att den pågående lågkonjunkturen kan komma att förvärras vilket även leder till en försämrad arbetsmarknad. Man skulle kunna likna de tillfälliga skatteanstånden med en tickande bomb som riskerar att explodera och förvärra hela ekonomin.


Skatteanstånden har ökat över tid

De tillfälliga skatteanstånden är ett exempel på att när staten gör tillfälliga stödåtgärder mer permanenta, så leder det till att företag som inte är livskraftiga hålls vid liv under en längre tid vilket kan påverka konkurrensen och dynamiken på marknaden och i längden innovation och tillväxt i ekonomin. Ursprungligen var det tänkt att de ekonomiska stöden som beviljades skulle vara återbetalda redan 2021, men istället har de bara ökat över tid och regeringen beslutade i början av 2023 i samband med de höga elpriserna att förlänga och utöka de tillfälliga skatteanstånden.


Lågkonjunkturen under 2023 har förvärrat situationen

2023 har dock varit ett år med vikande efterfrågan vilket har inneburit att lönsamheten för många företag har minskat och risken för konkurs har ökat. Företag som har byggt upp stora skatteskulder genom de tillfälliga skatteanstånden har ett ännu sämre utgångsläge i den pågående lågkonjunkturen som kommer hålla i sig under 2024 än företag som inte har skatteanstånd och risken är att många av dessa företag tvingas till konkurs eller rekonstruktion.