Konkurser inom byggbranschen


Enligt statistik har företag inom byggbranschen en nästan dubbelt så hög risk för konkurs jämfört med andra företag. Därför är det viktigt att tänka på vem det är man gör affärer med, för att minska risken för obetalda fakturor vilket leder till dålig likviditet och i förlängningen konkurs. Byggbranschen drabbas hårt under en lågkonjunktur och 2024 ser ut att bli ett fortsatt svagt år vad gäller ekonomisk tillväxt vilket påverkar byggbranschen i hög grad med fler konkurser som följd. Byggbranschen utgörs i stor utsträckning av många mindre bolag med dålig likviditet och dessa är extra känsliga när ekonomin bromsar in.


Konkurserna ökar

Även antalet betalningsanmärkningar har stigit bland byggföretag, mer än för ekonomin som helhet vilket även det tyder på att just byggbranschen påverkas stort av en sämre ekonomisk tillväxt. Det finns en stark korrelation mellan kreditvärdighet och konkursrisk. Därtill kan uppskjutna skatteskulder under pandemin läggas till som ytterligare en faktor som ökar risken för konkurs för byggföretag.

Under januari – augusti 2023 gick cirka 30 procent fler byggföretag i konkurs än motsvarande period 2022. Störst risk för konkurs hade företag med mellan 5 – 9 anställda och 10 – 50 anställda. Under första halvåret 2023 påbörjades 57 procent färre lägenheter än motsvarande period 2022, vilket leder till att många byggföretag tvingas till varsel och konkurs. Även småhustillverkare har drabbats hårt av den minskade efterfrågan, som har minskat till följd av att hushållens ekonomi har försämrats genom högre räntor, inflation och högre levnadskostnader.


Byggjobb försvinner när bostadsbyggandet sjunker

Mellan 2022 och 2024 beräknar man att cirka 16 000 byggjobb försvinner. Bostadsbyggandet sjunker och kommer fortsätta att sjunka 2024, till följd av minskad efterfrågan och högre byggkostnader. Investeringar i nybyggda bostäder fortsätter att sjunka 2024 enligt en prognos, där cirka 23 000 nya bostäder påbörjas. Enligt Boverkets behovsanalys behövs cirka 67 000 nya bostäder årligen fram till 2030 för att möta behovet av en växande befolkning.

Bostadsbyggandet sjunker och kommer fortsätta att sjunka 2024, till följd av minskad efterfrågan och högre byggkostnader.


Hela byggbranschen dras dock inte med samma problem som bostadsbyggandet, då anläggningsinvesteringar istället ser ut att öka under 2024. Man räknar med att satsningar på ny energiproduktion, VA, avfallsanläggningar och fiber kommer att hålla igång anläggningsbranschen, där svårigheten istället kommer att vara att hitta personal, framförallt i norra Sverige.


Byggbranschen står inför den värsta krisen på decennier

Fler byggföretag söker numera rådgivning om arbetsbrist än tidigare och antalet byggföretag som oroar sig för konkurs och behöver rådgivning om det ökar.

Tips för att förhindra ekonomiska problem för dig som driver ett byggföretag:

  • Förutse potentiella ekonomiska problem innan du som entreprenör ingår avtal genom att noga kolla upp motpartens ekonomi. Förhandla om säkerheter och anpassa betalningsplanen så att du skyddar din likviditet och inte ligger ute med mer pengar än nödvändigt.
  • Följ upp motpartens ekonomi kontinuerligt under avtalet för att snabbt kunna vidta åtgärder om den försämras, det kan vara att till exempel omförhandla avtalet, för att skademinimera.
  • Vid konkurs är det viktigt att så snabbt som möjligt se över möjligheter att häva avtalet och ställa in betalningar. Konkurser kan vara stökiga och orsaka omfattande störningar i entreprenaden. För att inte göra dig skyldig till avtalsbrott med skadestånd som följd är det klokt att anlita rådgivning och juridisk konsultation vid en sådan situation.