Konjunkturläget 2024


Flera prognoser pekar mot att 2024 kommer bli ett svagt år ekonomiskt för Sverige. Minskad tillväxt, krympande ekonomi, stigande arbetslöshet och hushåll som inte vill spendera pengar vilket medför ekonomiska svårigheter för många företag är vad man kan räkna med under 2024. Lågkonjunkturen riskerar att fördjupas under 2024, i en situation där svenskarna redan är högt skuldsatta. De höga priserna och de höga räntorna tynger både hushåll och företag. Hushållen är pessimistiska till hur deras ekonomi kommer att utvecklas under 2024 och konjunkturen är svag i många delar av ekonomin. I bästa fall kommer en sjunkande inflation leda till en reallöneökning och därmed ökad köpkraft för hushållen. 


Arbetslösheten kommer att öka

I slutet av 2024 riskerar Sverige ha haft tre år utan ekonomisk tillväxt och en hög arbetslöshet på i snitt 8,5 procent. Enligt prognoser ser det ut att återhämtningen och tillväxten kommer först 2025, fram till dess kommer det under 2024 bli mer varsel, uppsägningar och konkurser och en risk för en ännu djupare lågkonjunktur om efterfrågan är svagare än väntat. Alla delar av näringslivet har negativa anställningsplaner, förutom tillverkningsindustrin. Två risker för den svenska arbetsmarknaden framöver för 2024 är så kallad “hamstring av personal”, där företag inte har gjort sig av med personal i tron att konjunkturen snart vänder, samt de tillfälliga skatteanstånden, där företag som har fått anstånd har högre konkursrisk jämfört med övriga företag.


Byggföretagen har dystra framtidsplaner

I konjunkturbarometern för december 2023 uppger en ovanligt hög andel byggföretag att byggandet har minskat de senaste tre månaderna och inte sedan 1996 har företagen haft så pessimistiska byggplaner. De senaste årens pris- och ränteutveckling tillsammans med sjunkande bostadspriser leder till minskad lönsamhet för byggbolagen. Bostadsbyggare har dystra framtidsutsikter eftersom bostadsbyggandet har fallit betydligt, med ökade konkurser som följd och hög risk för spridningseffekter till övriga delar av ekonomin.