Antalet konkurser ökar


Antalet konkurser fortsätter att öka och är numera på rekordnivå. Under november 2023 gick över 900 aktiebolag i konkurs, vilket är den högsta siffran man har uppmätt för en enskild månad. Stora branscher som har högt antal konkurser är bland annat bygg, detaljhandel, hotell- och restaurang och bland mindre branscher återfinns sporthallar, städföretag och bilhandlare.


Högre risk för konkurs för nystartade företag

Nystartade företag har en högre konkursrisk där höga kostnader, förändrade förutsättningar och mindre marginaler slår hårt mot nyetablerade företag. Inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll är faktorer som ökar konkursrisken för många företag, i synnerhet nystartade. Att kunna ställa om och anpassa sin verksamhet är avgörande för att många företag ska kunna undvika konkurs.


Fler konkurser nu än under pandemin

Antalet konkurser är numera högre än under pandemin, vilket kan bero på att många företag har inte den ekonomiska förmågan att hålla ut under en långdragen lågkonjunktur, speciellt nystartade företag. Konkurserna ökar bland annat eftersom inflation och högre räntor gör att hushållen har mindre pengar att spendera, samtidigt ökar företagens kostnader för lokal, energi och varuinköp vilket sammantaget bidrar till en ansträngd ekonomisk situation för många företag. 


Färre företag startas

Allt färre vill starta företag. Enligt statistik är antalet nystartade företag de lägsta på tio år inom flera stora branscher. Värst är det inom byggbranschen där 87 procent färre företag startades under juni 2023 jämfört med samma period året innan. Orsaker till det uppges vara negativa ekonomiska omvärldsfaktorer, högre elkostnader, kompetensflykt och att allt färre vågar investera inom byggsektorn. Byggprojekt är ofta långa och kostsamma och riskerna med att starta ett nytt företag har blivit större.


Många företag som går i konkurs har fått anstånd

Flera av företagen som går i konkurs har fått ekonomiskt stöd under pandemin genom anstånd med moms, arbetsgivaravgifter och skatt. Totalt har 15 procent av de konkursade företagen fått ekonomiskt stöd, som sammanlagt uppgår till 1,9 miljarder kronor i obetalda skatter.

Tips för dig som driver företag:

  • Att analysera företagets ekonomiska situation och identifiera problem tidigt kan göra att man förhindrar större problem längre fram.
  • Upprätta en likviditetsbudget för att hålla koll på in- och utbetalningar under en tid framöver för att se till att företaget kan betala sina skulder och inte hamnar på obestånd.
  • Det finns en risk för personligt betalningsansvar för bolagets skatteskulder om företaget hamnar på obestånd, därför är det viktigt att man tar hjälp av en konsult eller en jurist för att få hjälp med en eventuell konkursansökan i god tid för att undvika detta.